Hoe wordt een melanoom behandeld?

Wanneer de dermatoloog een melanoom vermoedt zal hij de verdachte plek operatief verwijderen. Het verwijderde stukje huid wordt door de patholoog onderzocht. Als het om een melanoom blijkt te gaan, dan zal de patholoog de dikte van het melanoom meten (‘Breslow-dikte') en volgt een lymfeklieronderzoek. Melanomen zaaien zich namelijk vaak uit in de lymfeklieren. Eventuele verdachte klieren zullen worden verwijderd.

In de meeste gevallen is verdere behandeling niet nodig. Maar als er uitzaaiingen zijn, kan bestraling of chemotherapie nodig zijn. Nadat de behandeling is uitgevoerd blijft de patiënt gedurende langere tijd onder controle. Deze controle bestaat uit inspectie van het litteken en controleren van de lymfeklieren. Tevens wordt de gehele huid nagekeken op nieuwe onrustige moedervlekken.

De patiënt zal de rest van zijn leven extra alert moeten zijn op veranderende moedervlekken; als je eenmaal een melanoom hebt gehad, loop je extra risico opnieuw een melanoom te ontwikkelen.

Overlevingskansen bij ernstige huidkanker sterk verbeterd

Patiënten in Nederland met ernstige huidkanker hebben hun overlevingskansen de afgelopen jaren aanmerkelijk zien verbeteren dankzij de introductie van nieuwe medicijnen. Dat blijkt uit cijfers die vandaag worden gepresenteerd op een congres in Amsterdam.